Luottotiedot

Luottotieto on tieto, joka on rekisteröitynä luottotietorekisteriin. Tiedot kertovat henkilön taloudellisesta asemasta ja henkilön maksukyvyistä. Luottotietorekisteriä käytetään monissa eri päätöksentekotilanteissa, esimerkiksi rahaluoton myöntämisessä, vuokrasopimusta tehdessä, puhelinliittymän avaamisen yhteydessä ja kaikissa luotollisten tilien avaamisessa. Suomessa luottotietorekisteriin merkitään vain tietoja maksujen laiminlyönnistä. Positiivisia tietoja ei maassamme rekisteriin siis merkitä lainkaan toisin kuin muissa EU-maissa. Tämän seurauksena luottotietojen hankkimista kannattaakin luonnollisesti välttää.

Luottotiedoista huolehtiminen on erittäin tärkeää, koska ne määrittelevät monesti esimerkiksi lainansaannin. Usein luottotietojen tarkastaminen on ainoa toimiva keino varmistua luottoa hakevan henkilön maksukykyisyydestä. Omat luottotiedot on mahdollista tarkistaa luottotietorekisteristä, joka on luottotietotoimintaa harjoittavan yrityksen ylläpitämä rekisteri. Luottotietorekisteristä selviävät mahdolliset maksujen laiminlyönnit.

Kuinka pidän luottotietoni moitteettomina?

Luottotiedot voi pitää kunnossa yksinkertaisesti maksamalla lainan ajoissa takaisin. Maksuhäiriöitä tulee välttää ja luottotiedot kannattaakin pitää moitteettomina. Lainaa hakiessa kannattaa tehdä laskelmia tulevista tuloistaan ja maksukykyisyydestään sekä varmistaa, että pystyy sitoutumaan lainaehtoihin. Lainan saajan on itse huolehdittava lainan takaisinmaksusta sovitun ajan sisällä. Yksityiskohtaistenkaan maksusuunnitelmien tekemisestä ei ole ainakaan haittaa. Näin tekemällä luottotiedot pysyvät kunnossa jatkossakin. Täsmällisyys kannattaa aina, kun on kyse rahasta.

Aloita lainan hakeminen tästä