Lainan lyhennys

Lainan takaisinmaksun erä koostuu yleensä kahdesta osasta. Näillä osilla tarkoitetaan varsinaista lainanlyhennystä ja sen päälle tulevaa korkoa. Lainanlyhennys pienentää alkuperäistä lainan määrää. Korko on puolestaan lainan antaneen pankin tai muun rahoituslaitoksen oma niin sanottu lainanhoito-osuus. Lainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Viitekorkoon ei voi vaikuttaa, koska se määräytyy markkinoilla. Toinen koron osa on pankin marginaali, joka on se osa rahasta, minkä pankit määräävät ja jonka avulla ne kilpailevat asiakkaistaan. Tähän osaan voi siis yrittää vaikuttaa ja kilpailuttaa eri pankkeja.

Lainaa voidaan käytännössä lyhentää kolmella eri tavalla: annuiteettilainalla, tasaerälainalla ja tasalyhennyslainalla. Nämä vaihtoehdot eroavat toisistaan vain sillä, kuinka nopeasti lainaa halutaan tai voidaan lyhentää ja miten lainan hoitokustannukset muuttuvat viitekoron vaihdellessa. Tasaerälainassa ja annuiteettilainassa maksetaan lainaa aina samansuuruisissa maksuerissä, jotka kattavat kaiken lainapääoman takaisinmaksun sekä korkokulut. Jos lainan viitekorko muuttuu, muutetaan annuiteettilainan maksueriä niin, että uusi erä kattaa uudet kustannukset. Tasaerälainassa maksuerä ei muutu jos viitekorko vaihtelee. Pankit ja kaupat voivat myös lisäksi periä erilaisia toimitusmaksuja luotoista.

Lainan voi myös halutessaan maksaa kerralla takaisin, jos taloudellinen tilanne muuttuu yllättäen. Luoton maksaminen suunniteltua aiemmin ei yleensä tuota lisäkustannuksia ja se onnistuu asiasta yksinkertaisesti ilmoittamalla. Maksusuunnitelmien muuttaminen suunniteltua aikaisemmaksi ei tuota sinulle lisäkustannuksia. Jos haluaa maksaa lainan takaisin etukäteen, ota yhteyttä SveaDirektin asiakaspalveluun info@sveadirekt.fi. Ilmoita sähköpostiviestissä minä päivänä haluat maksaa lainan kokonaan pois. Saat vastausviestissä tarvittavat tiedot poismaksua varten. Voit maksaa lainan pois milloin vain ilman ylimääräisiä kustannuksia. Lainan takaisin maksettuasi asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä eikä siitä tarvitse enää huolehtia.

Takaisin lainasanastoon »

 

Aloita lainan hakeminen tästä