Lainaa ilman luottotietoja

Luottotietojen menettäminen tekee lainan saannista miltei mahdotonta. Erilaista luottoa ja lainaa tarjoavat yhtiöt tarkistavat automaattisesti lainanhakijan luottotiedot ennen kuin myöntävät lainan. Tarkistaminen on systemaattinen keino, jolla halutaan varmistua lainan hakijan maksukykyisyydestä. Puhelimitse ja netin kautta täytetyt luottohakemukset antavat automaattisesti kieltävän vastauksen lainahakemukselle, jos lainaa on hakenut henkilö kenen luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä.

Luottotieto on tieto, joka on rekisteröitynä luottotietorekisteriin. Tiedot kertovat henkilön taloudellisesta asemasta ja henkilön maksukyvyistä. Luottotietorekisteriä käytetään monissa eri päätöksentekotilanteissa, esimerkiksi rahaluoton myöntämisessä, vuokrasopimusta tehdessä, puhelinliittymän avaamisen yhteydessä ja kaikissa luotollisten tilien avaamisessa. Suomessa luottotietorekisteriin merkitään vain tietoja maksujen laiminlyönnistä. Positiivisia tietoja ei rekisteriin merkitä toisin kuin muissa EU-maissa.

Miten näissä tilanteissa tulisi toimia?

Miten saada lainaa ilman luottotietoja? Ensinnäkin mene pankkiin henkilökohtaiselle käynnille. Vanhoihin maksuhäiriömerkintöihin suhtaudutaan kevyesti jos lainanhakijalla löytyy niihin hyvät perustelut ja hän todistaa velat kuitatuksi. Pankkeja kiinnostaa vanhoja luottomerkintätietoja enemmän lainanhaun syy, maksusuunnitelma ja lainanhakijan nykyinen kyvykkyys maksaa laina pois. Kasvokkain tapahtuva kohtaaminen saattaa muuttaa Internetin kautta hylätyksi tulleen lainahakemuksen päätöksen myönteiseksi. Pankkilainan saaminen helpottuu myös, mikäli lainahakija saa taakseen takaajat tai vakuuttaa lainansa mm. velattomalla asunnolla.

Toinen tapa saada lainaa ilman luottotietoja on odottaa, että maksuhäiriömerkintä poistuu luottotietorekisteristä. Maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä seuraavanlaisesti:

  • 3 v. - käräjäoikeuden riidaton velkomistuomio ja yksipuolinen tuomio (lyhenee 2 vuoteen, jos lasku maksetaan eikä uusia merkintöjä tule; pitenee 4 vuoteen, jos tulee uusia maksuhäiriömerkintöjä)
  • 3 v. – ulosottoviranomaisen toteama varattomuus (lyhenee 2 vuoteen, jos lasku maksetaan eikä uusia merkintöjä tule; pitenee 4 vuoteen, jos tulee uusia maksuhäiriömerkintöjä)
  • 2 v. – velkajärjestelyssä mukana oleminen
  • 2 v. – luotonantajan ilmoitus kulutusluottoa koskevasta maksuhäiriöstä

Maksuhäiriömerkintä syntyy rekisteriin, jos lasku on ollut pitkään, noin 6-8 kuukautta maksamatta ja velallinen on saanut siitä jo useita perintäkirjeitä. Maksuhäiriömerkintä ei siis tule yllättäen. Maksuhäiriömerkintä rekisteröidään, kun maksun laiminlyönnistä on tuomioistuimen päätös tai ulosottoviranomaisen toimitus. Luottotietoyhtiö on velvollinen ilmoittamaan henkilölle hänen ensimmäisestä maksuhäiriömerkinnästä.

Takaisin lainasanastoon »

Aloita lainan hakeminen tästä