Kulutusluotto

Kulutusluotto, toiselta nimeltään myös käyttöluotto, on tavallisesti lyhytaikainen alle viiden vuoden laina. Lainasummat ovat yleensä korkeintaan muutaman tuhannen euron luokkaa. Kulutusluottoja otetaan nimensä mukaisesti kulutusta ja arkista käyttöä varten. Usein kohteina ovat remontit, sisustaminen, kodinkoneet ja lomamatkat. Useissa tilastoissa myös autolainat lasketaan kulutusluottoihin. Käyttöluottojen korot vaihtelevat yleensä 9-30 % välillä. Korot vaihtelevat monen asian mukaan. Esimerkiksi mahdolliset vakuudet ja valittu lainan lyhennysaika vaikuttavat asiaan. Kulutusluottotyyppejä on kolme: vakuudellinen, kohdevakuudellinen ja vakuudeton laina.

Kulutusluottoa tarjoavat monet rahoitusalan yritykset. Pankeissa kulutusluottojen korot ovat pikavippiyhtiöitä matalammat ja pankit myös tarjoavat suurempia luottosummia, parhaimmillaan jopa 25 000 euroa. Pankkien tarjoama kulutusluotto nimetään usein lainarahan kohteen mukaan, esim. matkaluotto tai remonttiluotto. Eri yritysten tarjoamia kulutusluottoja pystyy vertailemaan tarkastelemalla lainan todellista vuosikorkoa, joka ottaa huomioon koron lisäksi myös muut lainan hoito- ja käsittelykulut.

Usein kulutusluotosta kysyttyä:

  1. Miten kulutusluotto poikkeaa pankkilainoista? Kulutusluotto on erilainen kuin perinteiset pankkilainat monessa suhteessa. Tällaisen rahoituksen hakijoilta ei vaadita minkäänlaista pääomaa, vakuuksia tai takaajia. Lainan hakemiseen riittää ainoastaan hakemuksen tekeminen ja se, että luottotiedot ovat kunnossa.
  2. Miksi korot ovat kulutusluotoissa korkeampia kuin pankkilainoissa? Kun hakijalta ei vaadita takaajia tai pääomaa vakuudeksi, kulutusluoton korot ovat luonnollisesti korkeampia verrattuna esimerkiksi asuntolainojen korkoihin. Kulutusluotot soveltuvat siis myös niille joilla ei ole hallussaan suurta pääomaa.
  3. Miksi hankkisin luottoa yrityksiltä enkä pankista? Pankeilta luoton saaminen voi venähtää hakemusten pitkien käsittelyaikojen vuoksi kovin pitkälle. Rahantarve on joissakin tapauksissa silti usein akuutti. Onneksi kulutusluottoihin erikoistuneet yritykset myöntävät luoton nopeasti ja rahat ovat tilillä saman tien lainapäätöksen jälkeen. Lainapäätöksen tekeminen kestää näissä yrityksissä korkeintaan pari päivää. Sinun ei tarvitse myöskään selventää, mihin kulutusluoton käytät. Voit käyttää lainaamasi rahan summan vapaasti mihin vain haluat.
  4. Pikavippikin on helppo ja nopea eikä sen saamiseen tarvita vakuuksia. Miksi sitten kannnattaisi ottaa kulutusluotto eikä pikavippiä? Tässä asiassa kannattaa ottaa laskin käyttöön. Pikavippien korkoihin verrattuna kulutusluottojen korot ovat huomattavasti edullisempia. Pikavipin ottaminen voi tuntua houkuttelevalta tavalta saada käyttöönsä pieniä kertasummia. Rahantarve saattaa kuitenkin todellisuudessa olla isompi kuin summanmutikassa valittu pikavippi. Monet päätyvätkin tällöin helposti nostamaan monta pikavippiä lyhyen ajan sisällä ja silloin velat voivat lopulta kasvaa hyvin suuriksi.
    Onkin edullisempaa ottaa kerralla summaltaan suurempi kulutusluotto kuin esimerkiksi kaksi pikavippiä. Kulutusluoton saaminen ei edellytä vakioasiakkuutta ja kulutusluoton käyttökohdetta ei tarvitse selvittää. Voit käyttää lainaamasi summan mihin vain.
  5. Ketkä voivat saada kulutusluottoa? Rahoitusta voivat saada kaikki 20 vuotta täyttäneet, jotka ovat asuneet pysyvästi Suomessa viimeiset kolme vuotta. Hakijan on täytettävä luotonantajan määrittämät kriteerit eikä hänellä saa olla maksuhäiriömerkintöjä.
  6. Miten voin hakea kulutusluottoa? Hakeminen onnistuu helposti internetissä, sillä kulutusluottohakemus löytyy miltei kaikkien luottoa tarjoavien yritysten kotisivuilta. Hakijan kannattaa tutustua kuitenkin huolella lainaehtoihin, luottoehdot tulee myös hyväksyä.
  7. Mitä kannattaa muistaa kulutusluottoa ottaessa? Vaikka kulutusluoton hakeminen on helppoa ja vaivatonta, huolellinen harkinta kannattaa aina. Kulutusluotto on mutkattomuudestaan huolimatta aina lainattua rahaa, jota on maksettava takaisin säännöllisesti ja sopimusten mukaisesti.
  8. Millaisissa tilanteissa kulutusluottoa yleensä hankitaan? Kulutusluottoja haetaan usein arkiseen taloudenhoitoon. Hakijan ei tarvitse tehdä sen erityisempää selvitystä siitä, mihin hän aikoo luoton käyttää. Usein rahojen käyttökohde on esimerkiksi kodinkoneet, takuuvuokrat ja lomamatkat.

 

Lue lisää kulutusluotosta esim: Wikipedia, Kuluttajavirasto

Takaisin lainasanastoon »

Aloita lainan hakeminen tästä