Lainasanasto

Kulutusluotto

Kulutusluotto, toiselta nimeltään myös käyttöluotto, on tavallisesti lyhytaikainen alle viiden vuoden laina. Lainasummat ovat muutaman tuhannen euron luokkaa. Lue lisää »

Pikavippi

Pikavippi on kulutusluotto joka on vakuudeton. Pikavippien lainasumma on yleisesti noin 50–400 euroa. Lainaa haetaan usein joko tekstiviestillä tai lainatarjoajan internet sivujen kautta. Lue lisää »

Luottotiedot

Luottotieto on tieto, joka kertoo taloudellisesta asemasta ja henkilön maksukyvyistä. Jos henkilöllä tulee maksuvaikeuksia, voi tälle henkilölle tulla maksuhäiriö merkintä luottotietoihin. Lue lisää »

Lainaa ilman luottotietoja

Luottotietojen menettäminen tekee lainan saannista miltei mahdotonta. Erilaista luottoa ja lainaa tarjoavat yhtiöt tarkistavat automaattisesti lainanhakijan luottotiedot ennen kuin myöntävät lainan. Lue lisää »

Lainan lyhennys

Lainan takaisinmaksun erä koostuu kahdesta osasta. Lainan lyhennyksestä jota maksettaessa alkuperäinen lainan määrä pienenee. Toinen erä on korko, joka on lainan antaneen pankin tai muun rahoituslaitoksen oma ns. lainanhoito-osuus. Lue lisää »

Annuiteettilaina

Annuiteettilainassa maksuerät ovat lainan alussa joka kuukausi samansuuruiset. Maksueriin kuuluvat lainan lyhennykset ja korot. Annuiteettilainassa koron vaihtelu vaikuttaa laina-aikaan. Lue lisää »

Tasaerälaina

Tasaerälaina jota kutsutaan myös annuiteettilainaksi on laina, jonka kuukausittaiset maksuerät ovat aina saman suuruisia. Tämä vakiosuuruinen kuukausittain maksettava erä sisältää lainaa lyhentävän osan ja korot. Korkotason noustessa laina-aika kasvaa kun taas kuukausierä pysyy ennallaan. Lue lisää »

Tasalyhenteinen laina

Tasalyhennyslainassa lainan lainapääomaa lyhennetään aina samansuuruisin summin, koron laskiessa ajan kuluessa ja laina summan pienentyessä. Tasalyhennyslainan maksuerät koostuvat lyhennysosasta, joka on aina sama ja kertyneestä korosta. Lue lisää »

Vakuudeton laina

Vakuudettomalla lainalla tarkoitetaan lainaa jonka hakemiseen ja saamiseen ei tarvita minkäänlaisia vakuuksia. Toisin kuin vakuudellisessa lainassa missä lainan ottajan tulee tarjota jokin vakuus kuten asunto tai ulkopuolinen takaaja, saa vakuudetonta lainaa hakea henkilö jolla ei välttämättä tarvitse olla omaa omaisuutta. Lue lisää »

Tulo- ja menoarvio

Tulo- ja menoarviolla tarkoitetaan tarkistusta, joka tehdään usein ennen lainan ottoa. Tällä arviolla tarkastetaan omaa lainamaksukykyä. Tulo- ja menoarviota kutsutaan myös budjetiksi. Lue lisää »

Maksuaikakortti

Maksuaikakortti on maksukortti, jolla ostettaessa maksua ei veloteta tilitä vaan laskulla joka tulee kortinhaltijalle kuukausittain. Yleisimpiä maksuaikakortteja ovat Visa ja Mastercard. Lue lisää »

Luottokortti

Luottokortti on maksukortti jonka käyttäjä saa luottoyhtiöltä luottoa ostoksiaan varten. Monet luottokortit ovat voimassa monissa maissa, joka helpottaa esimerkiksi lomamatkoilla ostosten tekoja. Lue lisää »

EKP (Euroopan Keskuspankki)

Euroopan keskupankki (EKP) on Euroopan talous- ja rahaliiton määräävä elin. EKP pitää päämajaansa Frankfurtissa. EKP:n keskeinen tehtävä on varmistaa EU:n yhteisen rahan vakaus rahaliitossa. Lue lisää »

Ohjauskorko

Ohjauskorko on Euroopan keskuspankin (EKP) määräämä koron taso, jonka avulla keskuspankki pyrkii vaikuttamaan valuuttaan ja valuutta-alueen talouteen. Ohjauskorolla määritetään "rahan hinta". Lue lisää »

RATA (Rahoitus tarkastus)

Rahoitustarkastus eli RATA on viranomaistaho, joka valvoo pankkeja, luottolaitoksia, arvopaperiyrityksiä, kuten rahoitusyhtiöitä, sijoituspalveluyrityksiä, pörssiä ja arvopaperikeskusta. Lue lisää »

Suomen Pankki

Suomen Pankki on Suomen keskuspankki. Se on jäsenenä Euroopan keskuspankin (EKP) keskuspankkijärjestelmässä. Suomen pankki perustettiin 1811 ja se on maailman neljänneksi vanhin keskuspankki. Lue lisää »

OMX

OMX AB on ruotsalais-suomalainen omistuksessa oleva yhtiö, joka omistaa ja operoi Pohjoismaissa ja Baltian maissa toimivia pörssejä. Yhtiö on muodostunut vuonna 2003 kun Tukholman pörssin omistanut OM AB ja Helsingin pörssin omistanut HEX Oyj yhdistyivät. Lue lisää »

 

Aloita lainan hakeminen tästä

Kuukausilyhennys: